Minun mammani täyttäisi tänään 100 vuotta. Näitä juhlia ei kuitenkaan juhlita, koska mamman kuolemasta tulee syksyllä jo 36 vuotta. Hän sai aivoverenvuodon, johon menehtyi kohtausta seuraavana aamuna. Hänen kuudes lapsenlapsensa syntyi viikon kuoleman jälkeen. Minä olin mamman kuollessa 14 vuotias, joten ehdin tutustua häneen ja muistan hänet hyvin. Mutta paljonhan minullekin jäi hänestä vielä vieraaksi. Mamma tuli sodan jälkeen Pohjanmaalta Hämeeseen pienen talon emännäksi, synnytti 6 lasta, joista 1 kuoli 2-vuotiaana omalla pihalla jäätyään auton alle. Mamma teki työt navetassa ja pellolla. Ensin oli lehmiä ja myöhemmin sikala. Pappa ajoi maitoa tiloilta meijerille ja teki tietysti myös pelto- ja navettatöitä. Talo rakennettiin sodan jälkeen huonoista materiaaleista ja lasten määrän lisääntyessä taloa kasvatettiin ylös ja sivuille. Koska me asuimme vain 10 kilometrin päässä mammalasta käytiin siellä ainakin kerran viikossa. Isän nuorin veli on minua vain 6 vuotta vanhempi, joten meillä on ollut yhteiset touhut koko lapsuusajan. Hoidossa tai lomalla en juurikaan täällä mammalassa käynyt, koska mammalla ei ollut aikaa lapsille samalla tavalla kuin äidin äidillä, joka oli kotona pienessä omakotitalossa papan kanssa ja ehti olla meidän kanssa täysipäiväisesti. Täällä isän kotona oltiin aina jouluna Joulu- tai Tapaninpäivänä koko suvun voimin. Äitini käy tänään viemässä kynttilän mamman haudalle.

Viikonloppu on mennyt ulkoillessa. Ekan kanssa on tehty molempina päivänä yli tunnin mittaiset aamulenkit, kun kelit ovat mitä mainioimmat. Aurinko paistaa ja pakkasta on vain muutama aste.

Eka on juossut pitkin metsiä ja peltoja kuono maassa.

Olemme lähdössä parin viikon päästä miehen kanssa käymään Kempeleessä ja Kajaanissa ja minä meinaan jättää Ekan kotiin. Saa nähdä maltanko jättää koiran kotiin. Kyllähän pojat sitä hoitaa kotona, mutta viikko ilman koiraa. Huh! Tosin olihan minä syksylläkin niin, kun kävin Kajaanissa.

Katselin myös matkatoimiston sivuja. Olen jo viime vuonna sanonut, että haluan lähteä matkalle äitini kanssa, kun täytän 50 vuotta keväällä. Ensin ajattelimme Roomaa, mutta taloudellinen tilanne ei salli sellaista matkaa ja nyt on ajatuksissa ollut Pärnu. Katselin, joko hotelli- tai kylpylämatkaa. Hotellimatka ei ole paljon edullisempi, koska siihen pitää sitten itse maksaa ruoat. Kylpylämatkaan kuuluu aamiainen ja illallinen sekä 4 hoitoa. Se kuulosti aika ihanalta.

Koska tänään vietetään lukurauha-päivää, ajattelin seuraavaksi lukaista teidän ystävien blogitekstit ja siirtyä sitten tallenteisiin. Käyhän sekin lukemisesta, kun lukee tekstejä? :) Ja on minulla tuolla ihan oikeaa luettavaakin.

Eilinen päivä kuluis Forssassa pojan luona. Hän on saanut aikamoisen flunssan eikä jaksanut lähteä ajelemaan tänne, niin mehän ajoimme kaksosveljen kanssa sitten sinne. Kävin kaupassa, syötiin ja siivoiltiin vähän. Otin pyykit matkaan ja käytiin mummin luona kahvilla. Kotiin ehdittiin saunomaan ja aikaisin unille. Nyt jos laittaisi vielä pyykkikoneen päälle niin olisi taas yksi kotityö pois murheista.

Miehellä on enää viikko töitä entisessä paikassa ja sitten alkavat uudet tuulet. Jännittävää ja mukavaa!

Ohessa vielä kuva Ekasta tämän päivän lenkillä!

EKa12.2..jpg